Les sensacions dels colors del mar (Sorolla)

Una selecció de 80 obres són suficients per apropar-se, descobrir, gaudir i conèixer l’obra de Joaquín Sorolla (Valencia 1863 –  Madrid 1923), un dels exponents de l’impresionisme, que evoluciona fins el ‘luminisme’, amb el seu traç viu que atrapa el moviment de l’aigua, del mar i del vent.

La sensació al sortir d’aquesta mostra és la d’haver copsat el mar en tota la seva tranquil·litat, en la quotidianitat de la platja i en la placidesa de l’estiu; degut principalment a l’ús dels colors, és el mar, és la platja de l’estiu (que ja s’acaba, com l’exposició). Un estiu que es mostra amb tota la seva lluminositat i estil del S.XIX, lluny de l’estridència o la provocació, és el plaer de l’observació, l’amabilitat que porten les onades del mar. El vent s’arrodola per acaronar els vestits (blancs) que es bufen per esdevenir, efectivament, dinamisme, moviment.

Paseo por la Playa, 1909

Paseo por la Playa, 1909

Una selecció en la que sembla que s’ha primat la potència de la llum, de la claredat (inclús en els quadres més foscos, que són els corresponents al paisatge del País Basc -Biarritz) amb el domini dels reflexos, que és la gran clau del luminisme, per cert.

El visitant surt amb una triple enyorança: La de la fi de l’estiu (l’exposició es va inaugurar al juny, hi havia una altra llum al CaixaFòrum), la de la placidesa i la d’un altre època la dels nens jugant a les platges confiats, aliens encara…

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s