El brunzit sord de la caiguda de Jordi Pujol

Després de 23 anys de construir, inventar-se, vertebrar, apuntalar un catalanisme post franquista, després d’haver construït una arquitectura a través dels mitjans de comunicació i del control de certa intel·lectualitat (i, sobre tot, historiadors i historiadores), cau com una pedra i des de molt amunt, el constructo de nacionalisme sobre el que Convergència, Pujol, i, per extensió la Generalitat com a institució s’havia fermat. Atiat per un victimisme nacionalisme amb color de llautó lluent.

El nacionalisme (català en aquest cas) és, sens dubte el gran damnificat pel desfalc de 32 milions d’euros, la gran víctima, perquè el constructor de la pàtria, la bandera catalana de la que s’ha embolcallat sempre per tal d’aplicar polítiques de dretes, sempre amb un sentit una mica inusual d’Estat (espanyol) per a un nacionalista. Amb aquestes dades, el que surt a la llum és la perversa relació entre nacionalisme i classe obrera (o treballadora), en la que normalment, és la segona qui surt perdent. Fins arribar a la identificació Catalunya-Pujol, que tant hem patit, i que ha donat lloc a d’altres identificacions tan nocives, Catalunya-Barça, Catalunya-TV3, Catalunya-Montserrat (Verge de)…

Ja fa temps que coneixem que el capital no coneix de fronteres, perquè depreda, però en aquets cas, encara és més greu perquè a Catalunya la Cultura de la Transició tanca files amb la nació (d’una manera més primària i evident que el paradigma de Guillem Martínez aplicable a Espanya), hi havia una

suposició Pujoliana de creure la “cosificació” amb literalitat que el poble català, una vegada dotat de mitjans per fer sentir la seva veu –premsa, ràdio i televisió- s’aixecaria com havia fet al 1931” Ucelay Da Cal. (Notícia nova de Catalunya, pàg 239)

No ho comparteixo del tot, però és cert que, com a mínim, marca l’alçada de la caiguda de Pujol, d’aquí aquest brunzit tan sord.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s