Mort de Marina Ginestà. El símbol del símbol

 

 

Marina Ginestà

 

Arriba un moment en que la història s’escola fins al present, es fa palpable com una mena de vòrtex temporal, i és el que va passar amb la mort de Marina Ginestà, al 2014. Ginestà va morir a París; els motius són diversos, estava casada amb un diplomàtic, però no deixa de ser un símbol del símbol que en els anys en el que la gent ha de tornar a emigrar, i en els temps en que el feixisme creix i al nostre país els seus néts són al Parlament, la qui va plantar cara (almenys per a nosaltres, és la força dels símbols, que es recolzen en la realitat per prendre volada) al feixisme hagi de morir a Paris.

Fa un parell de dies que va morir Marina Ginestà, un dels icones de la Guerra Civil, des del 2008, data en la que va ser descoberta en els arxius de l’agència EFE. La imatge s’ha convertit en un símbol perquè conté la força del desafiament del somriure al feixisme, perquè és una dona, perquè és jove i moderna, (el seu pentinat) perquè d’alguna manera expressa la il·lusió, el caràcter i el coratge. Tal i com va plasmar el fotògraf, Hans Guttmann.

Però també hi ha d’altres lectures, ens agrada veure i descobrir l’èpica de la Guerra Civil en aquells tempraners temps del juliol de 1936. Un maridatge perfecte de “la mística de la revolución del proletariado y las imágenes de Hollywood, de Greta Garbo y Gary Cooper”.

Perquè és el símbol de la derrota, i a més, tal i com ella ha reconegut, aquell va ser el primer i el darrer cop que va agafar un fusell. Va fugir a França, i en aquest camí dels Pirineus va morir la seva parella (comisari polític) -em comentava el professor Ferran Gallego, que les seves sabates les va aprofitar un altre company-. El seu exili també va ser simbòlic.

Algú més li ve al cap la tomba de Colliure?

Una darrera dada, l’Hotel Colón, el terrat on es va prendre la foto, posteriorment va ser la seu del Banc Espanyol de Crèdit. Avui s’ha venut a Amancio Ortega, el tercer home més ric del món. La revolució ens queda molt lluny

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s